Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Peaministrile anti üle 8887 allkirjaga pöördumine Eesti toidutootjate toetuseks (2016-04-26 13:15:02)


Eesti põllumajandus-kaubanduskoja, põllumeeste keskliidu ja talupidajate keskliidu juhid andsid täna keskpäeval peaminister Taavi Rõivasele üle pöördumise, milles nõutakse valitsuselt meetmeid kodumaise toidutootmise hääbumise peatamiseks. Petitsioonile andis paari nädala jooksul allkirja 8887 eestimaalast, kes tunnevad sügavat muret Eesti piima- ja sealihatootmise tuleviku pärast.

Põllumajandusorganisatsioonide esindajad rõhutasid peaministrile pöördumist üle andes, et olukorra leevendamiseks on vajalik Eesti valitsuse kiire sekkumine. Piimalehmade ja kodusigade arvukuse vähenemisele tuleb piir panna, sest loomakasvatuse vähenemisel on tõsised tagajärjed kogu Eesti majandusele. Peaministrile anti kohtumisel üle ka kolmveerand vaagna täit maitsvaid Eesti sealihatooteid ning kaheliitrises purgis 1,8 liitrit kodumaist piima, mis sümboliseerivad tänaseks toimunud vähenemist sea- ja piimakarjakasvatuses.

"Koos loomade arvu vähenemisega muutub vaesemaks eestimaalaste toidulaud, kaovad töökohad nii maal kui linnas, vähenevad ekspordi- ja maksutulud. Põllumajandus- ja toidusektor kuulub Eesti suurimate eksportijate hulka," selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

"Valitsus ulatas möödunud aastal tootjatele abikäe ja maksis riigieelarvest erakorralist kriisiabi piima- ja sealihatootjatele, kuid kahjuks polnud kriisiabi suurus võrreldav vähenenud põllumajandustoetustega, mis paari viimase aastaga on tootjatelt ära võetud. Tänases kriisiolukorras peab valitsus äravõetud üleminekutoetused taastama," ütles Eesti Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimees Vahur Tõnissoo.

"Lisaks turuolukorra halvenemisele on mitmete poliitiliste otsuste mõjul Eesti sealiha- ja piimatootmine sattunud sügavasse kriisi. Sarnased olukorrad viimase paarikümne aasta jooksul on näidanud, et need talud ja ettevõtted, kes kriiside ajal loobuvad loomapidamisest, turuolukorra paranemisel selle juurde enam tagasi ei pöördu," rõhutas Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Põllumeeste Keskliit ja Eestimaa Talupidajate Keskliit kogusid 7. - 25. aprillini kogunud allkirju, et koputada valitsuse südametunnistusele Eesti piima- ja sealihatootmise allakäigu peatamiseks.

Viimase pooleteise aasta jooksul on Eesti piimalehmade arv vähenenud rohkem kui kümnendiku võrra. Põhikarja emiste arv on viimaste aastate jooksul vähenenud koguni veerandi võrra.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja 26.04.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.