Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
RLTTK: Tänavu suvel on oht uuteks seakatku puhanguteks väga suur (2016-04-22 15:38:57)


Veterinaar- ja Toiduametis (VTA) kogunes täna riiklik loomatauditõrje komisjon, kus anti ülevaade seakatku leviku hetkeseisust ning arutati valmisolekut võimalike seakatku puhangute tõrjumiseks seakatku leviku kõrgajal eeloleval suvel.
Komisjon leidis, et oht uuteks taudipuhanguteks on tänavu suvel väga suur.

"Septembri lõpust alates pole kodusigade hulgas uusi taudijuhtumeid olnud, kuid peame arvestama selle haiguse hooajalise iseloomuga. See tähendab, et tänavu suvel on oht uuteks puhanguteks sama suur kui aasta tagasi," ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Indrek Halliste. "Teeme suveks valmistumisel teavituskampaaniat nii jahimeeste, seakasvatajate kui elanikkonna seas, et tõsta teadlikkust seakatkuga seotud riskidest. Samuti oleme tõhustanud järelevalvet ja plaanime veel enne suve seakasvatajaid kontrollida, et veenduda rakendatavate bioohutusmeetmete asjakohasuses," ütles Halliste.

Halliste sõnul sõltub seakatku farmidest eemalhoidmine ennekõike seakasvatajatest. "Igast üksikust seakasvatajast ja tema hoolsusest sõltub, kas suudame katku sel suvel farmidest eemal hoida," ütles Halliste. "Sellest sõltub omakorda, kui kiiresti saame hakata taotlema Euroopa Komisjoni poolt seakatku tõkestamiseks kehtestatud piirangutsoonide kaotamist, et seakasvatajad saaksid hakata taas oma toodangut eksportima."

Indrek Halliste andis ülevaate VTA ettevalmistustest 2016. aasta suveks, kriisijuhtimissüsteemi ja -protseduuride juurutamise hetkeseisust ning läbirääkimistest erinevate ametkondadega tõhusamaks koostööks võimalike kriisiolukordade puhul. AS Vireen juhataja Tarmo Terav andis ülevaate Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehase valmisolekust ja võimekusest reageerimiseks võimalike taudipuhangute korral ning Maaeluministeeriumi loomatervishoiu büroo juhataja Enno Piisang kavandatavatest muudatustest loomatauditõrje seaduses ja sigade Aafrika katku tõrje-eeskirjas.

Riiklik loomatauditõrje komisjon moodustati 31. juulil 2014. aastal peale sigade Aafrika katku diagnoosimist metssigadel Põhja-Lätis. Komisjoni kuuluvad Veterinaar- ja Toiduameti, Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi esindajad, Politsei- ja Piirvalveameti ja Päästeameti esindajad ning maakondlike veterinaarkeskuste juhatajad. Kuna taud on diagnoositud nii mets- kui kodusigadel, on komisjoni töösse kaasatud ka Keskkonnaministeeriumi ja Keskkonnaameti esindajad.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta. Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee.

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 22.04.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.