Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Algavad seakatku infopäevad seakasvatajatele (2016-04-20 10:01:44)


Tartus algavad sigade Aafrika katku infopäevad, kus seakasvatajatele selgitatakse 2015. aasta seakatku puhangute põhjuseid ja antakse juhiseid farmide nakatumise vältimiseks tänavu taudi leviku kõrghooajal suvel-sügisel. Infopäevad toimuvad Maaeluministeeriumi ja Eesti Tõusigade Aretusühistu koostöös neljas Eesti maakonnas.

"Eeloleval suvel sõltub väga palju igast üksikust seakasvatajast ja tema hoolsusest bioohutusnõuete täitmisel, kas me suudame seakatku farmidest eemal hoida. Riskid on niisama suured kui aasta tagasi, kuid oleme teadlikumad, kuidas neid paremini maandada," ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda. "Kindlasti soovitan kõigil seakasvatajatel ja ka neil, kes vaatamata seakatku ohule soovivad seapidamisega alustada, osaleda seakatku infopäevadel, kus bioohutusnõudeid ja seakatkuga seotud riske veelkord selgitame."

Eesti Tõusigade Aretusühistu nõukogu esimehe Urmas Lahe sõnul on oht uuteks seakatku puhanguteks farmides endiselt suur ning tõhusad bioohutusmeetmed ainus võimalus nende vältimiseks. "Pole vahet, kas tegemist on väikeste majapidamiste või suurfarmidega, seakatk ohustab meid kõiki. Kuna uued taudipuhangud võivad lükata edasi piirangutsoonide kaotamise, võib ka ühe sea pidaja hooletus põhjustada suurt majanduslikku kahju kõigile piirkonnas tegutsevatele seakasvatajatele. Seepärast on oluline, et iga seapidaja suhtuks nendesse riskidesse väga tõsiselt," ütles Urmas Laht.

Infopäevade eesmärk on anda juhiseid sigade Aafrika katku vältimiseks farmis. Eesti Maaülikooli teadlased annavad 2015. aastal seakatku nakatunud farmides läbiviidud täiendava epidemioloogilise uuringu põhjal ülevaate nakkuse farmi jõudmise tõenäolistest põhjustest, suurematest riskidest ja bioturvalisuse meetmetest nende vältimiseks. Veterinaar ja Toiduameti esindajad annavad ülevaate seakatku leviku hetkeseisust, kehtestatud bioohutusnõuetest ja järelevalvetulemustest ning AS Rakvere Farmid seakasvatusdivisjoni juht Mati Tuvi ning Eesti Tõusigade Aretusühistu aretuskonsulent Aino Aringo farmides rakendatavatest bioohutusmeetmetest.

Infopäevade ajad ja kohad:

· 20. aprill Tartumaa - Tartumaa Põllumeeste Liidu saal (Jalaka 48, Tartu).

· 19. mai Lääne-Virumaa - Lääne-Viru Maavalitsus (F. R. Kreutzwaldi tn 5, Rakvere)

· 31. mai Viljandimaa - Põllumajandusameti Viljandi keskus (Vabaduse plats 4, III korrus, Viljandi)

· 1. juuni Saaremaa - Suure Tõllu Puhkeküla ( Lilbi küla, Lääne-Saare vald, Saaremaa)


Sigade Aafrika katku infopäevade teemad:

· Seakatku leviku põhjused epidemioloogilise uuringu põhjal ja suuremad riskid. Eesti Maaülikool;

· Ülevaade seakatku olukorrast, bioohutusnõuded farmis. Veterinaar- ja Toiduamet;

· Seakasvatuse olukord ja järelevalve tulemused maakonnas. VTA maakondlik veterinaarkeskus;

· Seakasvataja oma farmis rakendatud bioohutusmeetmetest. AS Rakvere Farmid;

· Bioohutusmeetmetest aretusühistu farmides. Eesti Tõusigade Aretusühistu.

· Arutelu. Küsimused ja vastused.

Infopäevadele saab registreerida seakatku veebilehel või aadressil: http://goo.gl/rdsw1S

Maaeluministeerium, Veterinaar- ja Toiduamet ning Veterinaar- ja Toidulaboratoorium viivad koostöös Eesti Tõusigade Aretusühistu, Eesti Maaülikooli ja Eesti Jahimeeste Seltsiga tänavu kevadel läbi teavitusprogrammi, millega parandatakse seakasvatajate, jahimeeste ja elanikkonna teadmisi seakatkust ja selle levikust, et vähendada sigade Aafrika katku farmidesse jõudmise riski. Toimuvad jahimeeste ja seakasvatajate infopäevad, valminud on õppevideod jahimeestele ning kavas on elanikkonnale suunatud teavitustegevused.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab täitma kehtestatud bioohutusnõudeid, et oma loomi taudi eest kaitsta. Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti, Maaeluministeerium, Eesti Tõusigade Aretusühistu 20.04.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.