Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Purtse jõe valgala ja fenoolisoo puhastamisse suunatakse 21 miljonit eurot (2016-04-18 13:08:42)

Keskkonnaminister Marko Pomerants allkirjastas käskkirja, millega eraldatakse Purtse jõe valgala ning fenoolisoo puhastamiseks 21 miljonit eurot.

"Purtse jõgi ja selle ümberkaudne piirkond on klassikaline näide sellest, kuidas keskkonda korra narrides, narrib see sind üheksa korda vastu. Ehk kuidas omal ajal teadmiste ja tahtmiste puudumisel jõkke lastud solgi hilisem koristamine ja halva heastamine on väga keerukas ja muidugi ka kallis "lõbu"," ütles keskkonnaminister Marko Pomerants.

Piirkond on tugevalt reostunud Kohtla-Järve ja Kiviõli territooriumil tegutsenud endiste põlevkiviõlitehaste tegevuste tõttu. Põlevkiviõli tootmisega alustati 1920. aastatel ja põhiline reostamine toimus 1930.-1980. aastatel, kus tootmise käigus tekkinud reovesi suunati Kiviõli peakraavi kaudu otse Erra jõkke ning Kohtla-Järve kraavide kaudu Kohtla jõkke. 1958. aasta suveks oli seni puhas Purtse jõgi suures osas reostatud ja vee-elustik hävitatud.

Varasemalt oli Purtse jõgi üks Eesti olulisemaid lõhejõgesid. Jõe seisund on aastatega küll paranenud ning jões on nähtud mõnes kohas uuesti ka lõhesid, ent suurtes lõikudes on jõestiku seisund endiselt kesine, näiteks Erra jõe kallastel olevad pigiväljad on siiani alles ning jõe põhjas on vedel naftasaadustega reostunud muda.

Keskkonnaministeerium kuulutas eelmisel nädalal välja ka riigihanke Purtse jõe valgala ning fenoolisoo puhastamise projekti projekteerimis- ja ehitustööde tegija leidmiseks. Projekti eesmärk on puhastada enamus Purtse jõe valgalal olevast jääkreostusest. Põhiliselt keskendutakse fenoolisoo ja Kohtla jõe ohutuks muutmisele, töid tehakse ka Purtse jões endas (Püssi ja Lohkuse paisude piirkonnas). Purtse jõe ja selle valgalal (Kohtla jõgi, Vahtsepa peakraav, fenoolisoo) asuva jääkreostuse likvideerimise tulemusena paraneb jõe veekvaliteet nii Kohtla jões kui ka Purtse jões.

Kavandatavad tööd on Eesti mõistes ainulaadsed, sest eelnevalt ei ole kordagi tegeletud nii suures mahus vooluveekogudes asuva jääkreostuse likvideerimisega. Tööde tulemused annavad kogemusi, mida on võimalik rakendada tulevikus teiste sarnaste projektide raames. Eeltöödena on tehtud mitmed uuringud, viidud läbi keskkonnamõju hindamine ning koostatud eelprojektid reostuse ohutustamiseks.

Projekti maksumuseks on planeeritud ligi 21 miljonit eurot, millest enamik saadakse Ühtekuuluvusfondist. Kava kohaselt peab töödega valmis saama 2022. aasta lõpuks.

Purtse jõgi asub Põhja-Eestis, see saab alguse Lääne-Virumaal ja suubub Soome lahte. Jõe pikkus on 51 km ja valgala 810 km2. Suurimad lisajõed on Kohtla, Erra ja Hirmuse.
 
Allikas: Keskkonnaministeeriumi 18.04.2016 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.