Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maakasutajate vastutus tuulekaera tõrjumisel suureneb (2016-02-18 17:58:50)


Maaeluministeerium saatis kooskõlastusringile maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse muutmise eelnõu, millega lihtsustakse tuulekaerast teavitamise süsteemi ning suurendatakse maakasutajate omavastutust tuulekaera levitamise eest.

"Tuulekaer on kujunenud Eestis raskestitõrjutavaks umbrohuks, mis võib põhjustada olulist majanduslikku kahju nii teraviljaseemnekasvatuses kui tarbeviljapõldudel. Kuna kehtiv regulatsioon pole tuulekaera levikut piisavalt efektiivselt piiranud, täpsustatakse seadust, et motiveerida maakasutajaid ka tegelikkuses tõrjumisega tegelema," ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

Muudatusega kaob maakasutajatel kohustus tuulekaera tõrjekava koostamiseks ja selle kooskõlastamiseks Põllumajandusametiga, küll aga määratletakse täpsemalt vastutuse ulatus tuulekaerast teavitamata jätmise ja levimisvõimelise tuulekaera levitamise korral. "Sellega ühelt poolt lihtsustub süsteem maakasutajate jaoks oluliselt, kuid samas suureneb nende enda vastutus tuulekaera levitamise vältimise eest," lisas Kruuse.

Eelnõuga määratletakse tuulekaera leviku efektiivsemaks tõkestamiseks levimisvõimelise tuulekaera mõiste ning senisest täpsemalt maakasutaja vastustus tuulekaera tõrjumisel. Maakasutaja, kes tuvastab oma põllumajandusmaal levimisvõimelise tuulekaera esinemise, peab teavitama sellest Põllumajandusametit hiljemalt 31. juuliks. Tuulekaera levitamise vältimiseks tuleb tuulekaera taimed enne levimisvõimeliste seemnete valmimist hävitada. Tuulekaera tõrjeabinõude rakendamata jätmise korral on võimalik karistada maakasutajat rahatrahviga.

Maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse muutmise eelnõu on saadetud kooskõlastamiseks Rahandusministeeriumile, Siseministeeriumile, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile ja Keskkonnaministeeriumile, arvamuse avaldamiseks Põllumajandusametile, Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametile ning MTÜ-le Eesti Seemneliit.

Eelnõuga kavandatud muudatuste eeldatav jõustumise aeg on 1. jaanuar 2017.

Maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse ja maksukorralduse seaduse muutmise seaduse eelnõu EIS-is

Allikas: Maaeluministeeriumi 18.02.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.