Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valminud on Saesaare paisu likvideerimise keskkonnamõju hindamise aruanne (2016-01-18 12:52:12)


Keskkonnaamet kutsub kõiki huvilisi Saesaare paisu likvideerimise keskkonnamõju hindamise avalikule arutelule 2. veebruaril kell 17.00 Põlva Kultuuri- ja Huvikeskusesse, et leida parim lahendus Ahja loodusala tulevikuks.

Ligi 60 aastat tagasi Ahja jõele rajatud Saesaare pais mõjub negatiivselt veekogu seisundile, vähendades kalapopulatsioone ning tõkestades nende rändeid. Lisaks kalastikule on paisutus vähendanud kogu ülejäänud vee-elustiku arvukust, kuna paisjärve kogunenud muda ning sügavamate veekihtide hapnikupuudus muudavad veekogu sobimatuks elupaigaks paljudele liikidele. Eesmärgiga saavutada Ahja jõe hea seisund ning ökoloogiline tasakaal, on pakutud võimalikuks lahenduseks Saesaare paisu likvideerimist ja ürgoru taastamist, mille kohta valmis keskkonnamõju hindamise (KMH) aruanne.

Tänaseks valminud ning avalikule väljapanekule suunatud Saesaare paisu likvideerimise KMH aruanne käsitleb paisu võimaliku likvideerimisega kaasnevat keskkonnamõju, samuti antakse soovitused parima lahenduse valikuks. KMH tulemusena märgitakse, et paisutuse täielik likvideerimine on eelistatuim valik jõe hea seisundi, vee-elustiku, kalastiku ning loodusala kaitse-väärtuste, taimkatte ja linnustiku jaoks. Seda, milliseks võib Ahja loodusala kujuneda pärast paisutuse likvideerimist, saab vaadata Saesaare kohta tehtud 3D visualiseeringutest.
( https://transit.envir.ee/message/UfPRGuJG2dE931QMQyoSYX)
„Läbi kogu KMH protsessi on olnud olulisel kohal küsimused uputatud liivakivipaljandite ja koobaste parima säilitamise ning nende taas päevavalgele toomise võimalikkusest. Ka selles osas annab aruanne vajalikud vastused,“ kommenteeris KMH tellinud Keskkonnaagentuuri projektijuht Tauno Jürgenstein.
Lisaks keskkonnakaitselistele eesmärkidele on selliste muutuste puhul oluline arvestada sotsiaalmajanduslike aspektidega ning kogukonna seisukohtadega. „Uuringu käigus viidi läbi küsitlus kohalike huvigruppide ja kogukondade seas, kust selgus, et seisukohad paisu likvideerimise osas jagunevad kaheks, leidub nii lammutamise pooldajaid kui ka vastaseid.Seetõttu ongi oluline koostöös maaomanike, omavalitsuste ja kohalike elanikega leida parimad lahendused Ahja loodusala tulevikuks,“ selgitas Keskkonnaameti keskkonnakasutuse juhtivspetsialist Rein Kalle. „Meie varasemad kogemused keskkonnakorralduses näitavad, et palju väärtuslikku infot saab kohalikult kogukonnalt, mistõttu kõik ettepanekud ja seisukohad on teretulnud. Pärast ettepanekute laekumist ja analüüsi saame need läbi arutada ning küsimustele vastata KMH avalikul arutelul,“ lausus Kalle.
Keskkonnaamet ootab põhjendatud ettepanekuid, seisukohti ja küsimusi KMH aruande kohta kuni 31. jaanuarini 2016. Aruande materjalide ja lisainfoga saab tutvuda Keskkonnaameti veebilehel
( http://www.keskkonnaamet.ee/uudised-ja-artiklid/keskkonnamoju-hindamised/taevaskoja-saesaare-pais/) ning Keskkonnaameti Räpina kontoris.

Allikas: Keskkonnaameti 18.01.2016 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.