Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Seminaril tutvustatakse Paldiski endise sõjaväelaste tuumaobjekti korrastamise võimalusi (2015-12-09 12:11:06)


Esmaspäeval, 14. detsembril Keskkonnaministeeriumis toimuval seminaril tutvustatakse Paldiski endisel tuumaobjektil asuvate reaktorite lammutamise ja sinna radioaktiivsete jäätmete lõppladustuspaiga rajamise eeluuringute esialgseid tulemusi.

Paldiski endisel tuumaobjektil, kus asus Nõukogude Liidu Põhjalaevastiku ja Vaikse ookeani laevastiku allveelaevnike väljaõppekeskus, on tänaseks suuremad saastest puhastamise ja lammutamise tööd tehtud. Lammutamist ootavad veel objektil asuvad konserveeritud tuumareaktorid, mida on seni hermeetilisena hoitud ja seiratud.

2014. aasta oktoobrist kuni käesoleva aasta lõpuni toimuvate eeluuringutega alustati pikaajalist protsessi, mille lõpptulemuseks on reaktorite lammutamine orienteeruvalt 2040. aastal. Kuna lammutamisel tekkivad radioaktiivsed jäätmed tuleb ladustada selleks ajaks rajatud jäätmete lõppladustuspaika, siis hõlmasid eeluuringud ka ladustuspaiga rajamist. Praegu on Eestis radioaktiivsete jäätmete vaheladustuspaik, kuid sinna reaktorisektsioonide lammutamisel tekkivad jäätmed ei mahu.

14. detsembril Keskkonnaministeeriumis toimuval seminaril tutvustatakse eeluuringute käigus saavutatud tulemusi. Uuringute lõpptulemused selguvad 2016. aasta jaanuaris. Projekti täitmine loob eelduse reaktorisektsioonide lammutamise ja radioaktiivsete jäätmete lõppladustuspaiga rajamise keskkonnamõju hindamiste alustamiseks. Seejärel saab alustada lõppladustuspaiga projekteerimise ja ehitamisega.

Eeluuringud teostas konsortsium JSC Eksortus (Leedu) ja R&D Company SOSNY (Venemaa) ning alltöövõtjatena osales Paldiski objekti endise operaatori Rosatomi esindaja FCNRS (Federal Center of Nuclear and Radiation Safety, Venemaa) ja JSC Specialus Montazas-NTP (Leedu), kellel on kogemused Ignalina tuumaelektrijaama lammutamisel. Eestipoolseks partneriks oli neile Paldiski tuumaobjekti haldamisega tegelev AS A.L.A.R.A.

Seminar toimub Keskkonnaministeeriumi (Narva mnt 7a, Tallinn) suures saalis kell 9.15-16.30. Seminari töökeelteks on eesti ja inglise keel (sünkroontõlkega).

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 09.12.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.