Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Võrumaa metsad on muutumas seavabaks (2015-11-14 03:43:22)
Võrumaa metsad on muutumas seavabaks. Videointervjuu Mati Kivistikuga
Foto: Lõunaeestlane

Võrumaa jahimehed olid 1. novembriks küttinud kolmandiku jooksvaks jahiaastaks ette nähtud metssigadest, mis viitab, et Võrumaa metsades on kärssninasid üsna napiks jäänud.

Tuleva aasta veebruari lõpuni kestva jahihooaja jooksul tuleb Võrumaa jahimeestel küttida vähemalt 1400 metssiga, kuid novembri alguseks oli neid lastud kõigest 460 ehk 33 protsenti kohustulikust kvoodist. Selle näitajaga on Võrumaa kütid Eestis viimasel kohal.

„Ega meil midagi kiita ei ole,“ nentis Võrumaa Jahimeeste seltsi esimees Mati Kivistik Lõunaeestlasele antud videointervjuus. Probleem on selles, et seakatk on Võrumaa metsades oma laastamistöö juba ära teinud ja sigu lihtsalt pole.

Ka neist 460st seast, kes on tänavu lastud, oli 320 kütitud enne 1. septembrit. Oktoobris tehti Võrumaal ots peale 83le metsseale. Kivistiku sõnul sai metsseajaht Võrumaal sisuliselt ära peetud kevadsuvel ja praegu toimub pigem n-ö järelnoppimine.

„Kui kvoot kehtestati, oli Võrumaa poole pealt selge, et meil ei ole kusagilt seda 1400 siga võtta,“ rääkis Kivistik.

Kuigi ametkonnad on ähvardanud, et kui jahimehed ei tule neile seatud küttimiskvoodi täitmisega toime, võivad nad jahiloast ilma jääda, Kivistik seda hirmu ei jaga. „Ei ole võimalik võtta sealt kus enam võtta ei ole, kus on katk selle töö ära teinud,“ lausus ta.

Metssigade kadumine Võrumaa metsadest tähendab Kivistiku sõnul ühtlasi seda, et hundid on ilma jäänud olulisest toiduallikast. Juba praegu on tema sõnul näha, et hundid on hakanud rohkem murdma põdravasikaid ning võib ennustada, et lähiaastatel tuleb rohkem ette ka kariloomade murdmist.

Eestis tervikuna tuleb käesoleva jahihooaja jooksul küttida 29 608 metssiga, kellest 52 protsenti on juba kuuli saanud.

„Viimaste küttimistulemuste põhjal saame öelda, et jahimehed on suutelised neile ettenähtud kohustust täitma ning 1. oktoobril alanud koeraga ajujaht kindlasti ka lihtsustab seda,“ lausus Keskkonnaameti metsaosakonna juhataja Jaanus Kala.

Küttimisandmete aruandest selgub, et kõige paremini on küttimine edenenud Saaremaal, kus kvoodist on täidetud juba 83 protsenti. Kõige tagasihoidlikumalt on kütitud Võru-, Viljandi- ja Põlvamaal, kus limiidist on täidetud 33-39 protsenti.

Surnud metssigu on leitud kõige rohkem Viljandi-, Tartu- ja Põlvamaalt vastavalt 197, 173 ning 155 isendit.

Arved Breidaks

Allikas: Lõunaeestlane.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.