Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vassiljev: Rõivase arusaam heaolust ei klapi rahva omaga (2015-11-12 14:06:26)

"Ühelt poolt antakse teada, et me oleme hästi innovaatilised, meil on Taxify ja Skype, aga kui keegi saab ka teada, et kõigi nende heaolu protsentide taga on häbiväärselt madalad palgad, pensionid, millest ei ole võimalik elada, ja puuetega inimeste toetused, mis neid ei toeta, siis paraku see näitab meie riigi kohta hoopis midagi muud," kommenteeris riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Viktor Vassiljev Eesti kahetsusväärselt madalat kohta OECD heaoluindeksil.

"Meil on kaks heaolu. Üks on see heaolu, millest räägib peaminister Taavi Rõivas riigikogu puldis: kõik on suurepäraselt korras, peaminister on rahul, kõik teised ministrid on ka rahul, aga see, millest räägib rahvas turul või poes, on hoopis teine heaolu," nentis Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Viktor Vassiljev Tallinna TV saates "Täna+". Vassiljevi sõnul kajastab Eesti kahetsusväärselt madal koht OECD heaoluindeksil just lihtrahva probleeme.

"Ei saa rääkida heaolust kui meie mediaanpalk on selline, et 50 protsenti inimestest saavad puhtalt kätte alla kuuesaja euro kuus. Katsu sellega elada," ohkas Vassiljev. "Kuidas saab olla rahulolu või heaolu näiteks invaliididel, kellele antakse hambaraviraha 19 eurot aastas?"

Üheteistkümne komponendi põhjal koostatud indeksil oli Eesti kõrgeim koht hariduse näitajate osas, kus me tõusime teiste riikide seas viiendaks. "Olgu sul ükskõik kui hea haridus, aga sa ei leia sellist kohta, mis oleks väärt seda haridust, mille sa oled saanud," ütles Vassiljev, kelle sõnul haridusest üksi õnneks ei piisa, kui madala palga tõttu ikka vaesuses virelema peab.

Eesti üks madalamaid kohti OECD indeksil oli tervise kategoorias. "Paraku tervist on raske hoida, kui pole raha selleks, et teha ise korralikult sporti ja ka lapsi spordiringi saata," kirjeldas Vassiljev. "Selleks raha millegipärast meie riigil ei jätku, et lapsed koolis korralikult süüa saaks, küll aga jätkub riigil raha, et teha propagandat ja öelda, et meil on kõik väga ilus ja korras ja me saame Euroopalt kiita," oli Vassiljev nördinud.

"Ühelt poolt antakse teada, et me oleme hästi innovaatilised, meil on Taxify ja Skype aga, kui keegi saab ka teada, et kõigi nende heaolu protsentide taga on häbiväärselt madalad palgad, pensionid, millest ei ole võimalik elada, ja puuetega inimeste toetused, mis midagi ei toeta, siis paraku see kujundab hoopis teise arvamuse riigist, kus me elame, ja inimestest selles riigis," nentis Vassiljev.

Vassiljevi hinnangul on rahva vähese heaolu peamiseks põhjuseks riigi kehv majanduslik olukord, mida viisteist aastat võimul olnud poliitilised jõud siiani kõrvaldada pole suutnud. Ka tervishoiu ja sotsiaalhoolekande ülalpidamiseks puudub praegusel valitsusel Vassiljevi sõnul pädev plaan. "Kui tulevad eksperdid ja vaatavad meie tervishoidu, siis me saame alati kiita selle eest, et selliste vahenditega tegelikult ei ole võimalik tervishoidu ülal pidada ja öeldakse, et jah, te olete innovaatilised, et keegi teine kusagil mujal maailmas niimoodi hakkama ei saa nagu teie," nendib Vassiljev, "me üritame kuidagi selles vaesuses hakkama saada ja katsume inimesi lohutada sellega, et õnn peab olema sinu sees, mis sest et kõht on tühi."

Vassiljev näeb teed olukorra parandamiseks ennekõike välisfirmade ja välisinvestorite karmimas regulatsioonis ning ka riigiettevõtete töötajate olukorra parandamises. "Välisfirmad ja välisinvestorid on enda kätte haaranud absoluutselt kõik, nad panevad eestlase orjapalga eest orjatööd tegema ja ise viivad kogu tulu välja," kirjeldas Vassiljev, "ka riigiettevõtteid majandatakse niisugusel kombel, et see raha lendab teadmata kuhu, inimesed saavad miinimumpalka, aga samas pannakse juhtima keegi välismaalane, kes saab 21 tuhat eurot kuus palka."

Allikas: Pealinn.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.