Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Liivalaia tänaval saab kontrollida õhukvaliteeti (2015-11-04 09:27:56)

 

Möödunud nädalal paigaldati Liivalaia tänaval asuva õhuseirejaama seinale interaktiivne ekraan, mille abil saab igaüks ise vaadata infot selle kohta, milline on parasjagu õhukvaliteet kõikides Eesti seirejaamades.

 

Seirejaamades mõõdetakse pidevalt vääveldioksiidi, lämmastiku oksiidide, osooni, süsinikoksiidi ja peentolmu kontsentratsiooni välisõhus. "Need on sellised universaalsed õhukvaliteedi näitajad, mis eelkõige mõjutavad inimeste tervist. Lisaks mõõdetakse tööstuspiirkondades, näiteks Kohtla-Järve jaamas ka vesiniksulfiidi ja ammoniaagi kontsentratsiooni välisõhus, mis mõlemad põhjustavad lõhnahäiringut," selgitas Keskkonnaministeeriumi välisõhu osakonna juhataja Heidi Koger.

Süsteem annab õhukvaliteedile hinnangu skaalal väga halb - halb - keskmine - hea - väga hea. Lisaks saab süsteemist vaadata hajumismudeli tulemusi, kus saasteainete heitkoguste ja meteoparameetrite põhjal arvutatakse välja kuidas õhusaaste välisõhus levib.

 

Õhuseire andmed on kättesaadavad ka õhuseire portaalist, mis on samuti saanud uue kuue. Kevadel lisandub kaardile ka õietolmu vaade.

"Õhuseire andmed on reaalajas jälgitavad olnud juba 2005. aastast, kuid vana veebileht jäi juba pisut ajale jalgu ja ei ühildunud tänapäeval levinud nutitelefonide ja tahvelarvutitega. Uuel veebilehel saab tavakasutaja märksa hõlpsamalt ülevaate kogu riigi õhuseirest ja samas saab ka konkreetselt huvi pakkuvate kohtade osas üksikasjalikku infot ja mõõtmistulemusi alla laadida" ütles Eesti Keskkonnauuringute Keskuse õhukvaliteedi juhtimise osakonna juhataja Erik Teinemaa.

 

Eesti õhukvaliteedi juhtimissüsteemi kuulub hetkeseisuga 9 riiklikku välisõhu automaatjaama ja 10 ettevõtte omaseire automaatjaama. Riiklikes jaamades on peatähelepanu all kõikjal Euroopa Liidus jälgitavad parameetrid.

 

Seirejaamadest kogutakse andmeid reaalajas. Ekraanil ja veebiportaalis kuvatavad andmed uuendatakse 30 minutilise sagedusega ja meteoroloogilised andmed 15 minutilise sagedusega.

Projekti rahastab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.


**

Eesti Keskkonnauuringute Keskuse õhuseire veeb asub siin: http://airviro.klab.ee/seire/airviro/

Liivalaia õhuseirejaam asub Liivalaia tänaval Nordea panga ees.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 04.11.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.