Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mida teha aiajäätmetega? (2015-10-27 07:19:07)


Sügisene leheriisumine ja õunte koristus aedades on täies hoos. Tuletame meelde, et aia- ja haljastusjäätmeid ei või panna segaolmejäätmete konteinerisse. Küll aga saab need komposteerida oma aias, väiksema koguse puhul visata biolagunevate jäätmete konteinerisse või viia jäätmejaama.

Jäätmete käitlemisel lähtutakse jäätmehierarhiast, seetõttu soovitame keskkonna võimalikult väikeseks mõjutamiseks aiajäätmed ringlusse võtta just koduaias. Juhul, kui on tegemist suurema kodumajapidamisega on aia- ja haljastusjäätmeid lubatud kompostida oma kinnistu piirides. Lisaks võite murule kukkunud lehtedest muruniidukiga üle sõita ja ajaga muutub see pinnasele vajalikuks väetiseks. Kindlasti tuleb meeles pidada, et komposter või aun peab paiknema naaberkinnistust vähemalt 3 m kaugusel ja ehitisest 4 m kaugusel, kui naaberkinnistute või -ehitiste omanikud ei lepi kokku teisiti. Kompostiaun ei tohi asuda veehaarde sanitaarkaitsealas ega ka piiranguvööndis. Kasulikke nippe kompostimise kohta leiate Teeme Ära Sihtasutuse kodulehelt www.kompostiljon.ee

Tavapäraselt on võimalik üle anda kodumajapidamises tekkinud biolagunevad aia- ja haljastusjäätmeid sh väiksemad oksad, lehed, taimejäänused, muru, sammal, puu- ja aedviljad ning muud sarnast Tallinna jäätmejaamades. Tasuta võetakse ühelt toojalt korraga (st kord päevas) vastu kuni kuus 100-l kotitäit aia- ja haljastusjäätmeid. Iga lisanduva koti kohta tuleb tasuda 20 €/m3.

Tallinna jäätmejaamad on avatud järgnevates asukohtades: Pääsküla (Raba tn 40), Rahumäe (Rahumäe tee 5a), Suur-Sõjamäe (Suur-Sõjamäe 31a), Paljassaare (Paljassaare põik 9a) ja Pärnamäe (Pärnamäe tee 36). Täiendavate küsimuste tekkimisel, leiate rohkem informatsiooni Tallinn linna kodulehelt, helistades abitelefonile 1345 või Tallinna Keskkonnaameti numbrile 640 4610.

Heakorranõuetest tulenevalt on keelatud põletada jäätmeid (prügi) ning aia- ja haljastujäätmeid, välja arvatud oksad. Tallinna Keskkonnaameti ja Munitsipaalpolitsei Amet ei poolda okste põletamist eelkõige silmas pidades, et see mõjutab välisõhu kvaliteeti ning võib häirida naabruskonda ja tekitada tuleohtlikke olukordi.

Allikas: Tallinn.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.