Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
VTA peadirektor kinnitas taudi tõttu hukatud loomade matmispaikade eelvaliku (2015-10-21 16:13:50)


Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda allkirjastas käskkirja, millega kinnitas eriti ohtlike loomataudide, sh sigade Aafrika katku tõrjumise käigus hukatud loomade võimalike matmispaikade nimekirja.

"Oleme tänaseks koostöös kohalike omavalitsustega ja keskkonnaspetsialistidega saavutanud kokkuleppe 24 võimaliku matmispaiga osas kokku kaheksas maakonnas. Keskkonnaamet on hinnanud need keskkonna seisukohalt sobivaks," ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda. "Praeguse teadmise põhjal ei ole hukatud loomade matmine keskkonnakaitselistel põhjustel võimalik kolmes maakonnas Ida- ja Lääne-Virumaal ning Raplamaal. Loomataudi puhkemisel nendes piirkondades tuleb vajadusel kasutada naabermaakonnas asuvat matmispaika".

Kinnitatud nimekiri ei ole lõplik. Olev Kalda sõnul on võimalike matmispaikade valikul esmatähtis keskkonnaohutus. "Siiski rõhutan, et matmine on hädaabinõu, mida tuleb kasutada alles siis, kui loomsete jäätmete käitlemise tehasel puudub võimekus hukatud loomade kahjutustamiseks mõistliku aja jooksul," lisas Kalda.

Matmise loomsete jäätmete kahjutustamise võimalusena sätestab Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus 1069/2009, artikkel 19 (1), mis lubab erandkorras loomataudi puhkemisel loomi matta.

Keskkonnaministeerium koostöös Keskkonnaameti ja Keskkonnainvesteeringute Keskusega viib eelvalitud matmispaikades läbi täiendavad keskkonnauuringud, et hinnata matmispaikade parameetreid, vajadusel tehakse ka proovikaevamisi või -puurimisi.

Matmispaikade eelvalikut hindas riiklik loomatauditõrje komisjon, kes otsustas esitada nimekirja kinnitamiseks Veterinaar- ja Toiduameti peadirektorile.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta. Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

VTA peadirektori käskkiri " Eriti ohtliku loomataudi tõrjumise käigus hukatud loomade võimalike matmispaikade nimekirja kinnitamine"

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 21.10.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.