Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
ROOSIDE SÜGISHOOLDUS JA KATMINE TALVEKS (2015-10-05 00:42:14)

Miks tuleb aedroose sügisel hooldada ja katta?

Erinevalt kohalikest kibuvitsadest on kultuurroosid aretatud lõunamaiste roosiliikide baasil ja Eesti asub kultuurrooside kasvatuse põhjapiiril. Seepärast tuleb kultuurroose oktoobris esimeste öökülmade saabumisel ette valmistada talvituseks. Täielikult ettevalmistamata aedroosid võivad vähese lumeta pakasega talvedel hukkuda külmumise või vale hooldamise tõttu. Kui me õigeaegselt teostame oktoobrikuus põhilise hoolduse, siis on reeglina talvituse tulemused head.

Sügishoolduse peamised töövõtted

Roosihuvilistel tuleb teada, et aedades kasvatatatakse kolme erinevat tüüpi roose: peenraroosid, väänroosid ja pargiroosid. Nende rooside sügishoolduse töövõtted on erinevad ja seda tuleb tingimata jälgida. Kõige enam on aedades peenraroose ja neid tuleb tingimata ettevalmistada talveks lõikamise ja muldamise teel. Lõunamaise aretustüve tõttu õitsevad mõned peenraroosid veel oktoobris ja nad ei peata oma kasvu ka sügisel. Esimene töövõte on puitumata pehmete roosivõrsete tugev kärpimine ja põõaste tagasilõikamine 30-40 cm pikkuseks. Väheste roosipõõsaste puhul on soovitav eemaldada altpoolt ka lehed ja need põletada.

Fotol: Mullatud roosid Tallinna Botaanikaaias

Peenrarooside teiseks oluliseks tööks on roosipõõsate muldamine mille sisuks on oktoobrikuu lõpus kuiva ilmaga kuhjata juurekaelale talvise külma kaitseks 20-30 cm kõrgused mulla või spetsiaalse mittemärguva turba kuhilad. Selline kuhil kaitseb lumevaesel talvel roose külmumise eest. Talve saabudes hoitakse roosipeenrad lumega kaetult. Maakohas tuleks roosipeenras kasutada ka hiirte tõrjeks vastavaid mürgikuubikuid mis on müügil aiapoodides.

Väänrooside ja pargirooside hooldusvõtted

Väänroose sügisel reeglina tugevalt kärpida ei tohi, sest siis eemaldatakse ka järgmise aasta õierikkad võrsed. Hilissügisel säilitatakse kõik pikad ilusad rohelised võrsed, lastakse nad toestuselt lahti ja painutatake kaarjalt maani. Välja lõigatakse vanad pruunid tüükad ja haiged vanad oksad. Soovitav on peale öökülmasid eemaldada ka lehed. Selliselt mahapainutatud pikad võrsed kaetakse peale maa külmumist esimese lume eel kas kuuseokste või õhurikkalt kangaga või koormakattega, jättes kindlasti mõlemasse ota ventilatsiooniks väikesed avad. Umbselt kaetud väänroosid hukkuvad tiheda sulalume all.

Fotol: Lõigatud ja painutatud väänroosid esimese lumega

Kas väänroosid võivad talvituda ka võreseinal neid sealt alla laskmata?
See on võimalik Eesti saartel ja mereäärsel ribal mõõduka talve puhul. Käredam pakastalv -22 ja enam tapab katmata väänroosid võreseinal 2-3 ööga.

Fotol: Kangaga kaetud väänrooside rida talvel

Pargiroosid on enam külma taluvad roosid ja nende hooldus seisneb hilissügisel peale maa kerget külmumist vanade pruunide ja igerike võrsete täielikus eemaldamises maani. Võib kergelt näpistada vähem puitunud noorte võrsete ladvaotsi. Talve saabudes võib lumelabidaga kuhjata pargiroosidele kohevat lund.

Rooside sügistalvise hoolduse kohta leiate põhjalikumat teavet Rosmakor OÜ kodulehelt ja meie raamatust „Roosiraamat. Roosid Eesti aedades“. Jooksev teave roosihooldusest on meie FB lehel koos vastustega Teie küsimustele.


Mart Ojasalu

Rosmakor OÜ roosiaed




Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.