Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti toidu kuu eelinfo 22.-27. septembrini (2015-09-22 15:11:20)
 
Septembris 2015 tähistatakse esmakordselt Eesti toidu kuud. See on aeg, kui Eesti põldudel, aedades ja metsades valmib saak. Eesti toidu kuu koosneb enam kui 30-st kohalikult toidule pühendatud sündmusest.
 
***
Teisipäev, 22. september
 
- Eesti toit Berliinis
22. septembril avab Eesti Suursaatkond Berliinis oma uksed Saksamaa ajakirjanikele ja teistele toiduhuvilistele ning tutvustab Eesti toitu. Eesti tooted on nüüd Saksa tarbijatele igapäevaselt ka kättesaadavad, sest Saksamaal avas oma uksed Eesti ettevõte OÜ Hansa Biomarkt, mille veebipoest saab iga Eesti toidu austaja oma lemmiktooteid otse koju tellida.
Kontaktisik Siiri Lehtmets, OÜ Hansa Biomarkt turundusjuht, siiri.lehtmets@evea.ee
 
Laupäev, 26. september
 
- Olustvere hoidiste mess ja kohaliku toidu laat
Laadal pakuvad oma kaupa kohalikud väiketootjad. Toimumiskoht: Olustvere mõis, Müüri 2, Olustvere, Suure-Jaani vald, 70401 Viljandimaa
 
- Eesti toidu pidu Tartu Lõunakeskuses
Eesti toidu peol pakuvad Taluturu kaudu turustavad talud ja ettevõtted oma parimaid tooteid. Kahe nädala jooksul enne Eesti Toidu Pidu pakuvad Lõunakeskuse toidukohad erimenüüd Eesti toidust. Tutvustatakse ka kaubamärki Ehtne Talutoit.
 
- Mäetaguse moos Mäetaguse rahvamajas
Hoidiste konkursil on kolm kategooriat - hinnatakse soolaseid ja magusaid hoidiseid ning moose. Antakse välja ka eripreemiad: kõige traditsioonilisema, kodusema, kõige uuenduslikuma, kõige üllatavama hoidise jne. valmistajale.
 
- Narva-Jõesuu Silmufestival
Traditsioonilise silmufestivali ajal on kalurite ja asjaarmastajate jaoks linnakail avatud kalalaat, kust saab osta nii värsket kui erineval viisil valmistatud kalatooteid. Soovijatele pakutakse võimalust minna koos kaluritega jõele ja näha oma silmaga, kuidas käib silmupüük.
Silmufestival toimub 26. septembril kell 12.00-16.00 Narva-Jõesuu linnakail.
 
- Viimsi ubinapäev
Viimsi ubinapäev tuleb igal aastal sama kindlalt nagu sügis -vägeva sügisese laada ning õunateemaliste tegevustega. Traditsiooniliselt on Ubinapäeva keskmeks suured mahlapressimise talgud. Kõigi soovijate õunad pressitakse kohapeal mahlaks ning soovijatel on võimalik lasta oma õuntest pressitud mahl kohapeal kuumutada ja pakendada. Sama traditsiooniliselt on Ubinapäeval avatud toidublogijate õunapuhvet. Toimub ka taluturg, kus kenas valikus õunu ja istikuid saadaval.
Info: programmijuht Anu Valing, tel. 5077622
 
- Kell 19.35: "Rohke kalatuur" ETV-s
Rohke Debelakk teeb saates "Rohke kalatuur" ringi peale Eesti kalakasvatustele.
 
Jätkuvad üritused
14.-30. 09 - Viimsi vabaõhumuuseumis leivaprogramm PÕLLULT PÕSKE
Pringi rannaküla peremees ja perenaine kutsuvad külla sügisesi talutoimetusi uurima ja proovima. Peremehe käe all saab selgeks viljatera teekond viljapeast veskisse ja veskist lapse põske. Programmi raames tutvustame, kuidas rukist kasvatatakse, räägime vilja külvamisest ja töötlemisest. Tutvust teeme ka erinevate viljasortidega. Vabaõhumuuseumi rehe all saavad lapsed näha ja proovida, kuidas viljaterasid aganatest eraldatakse ja kätt saab proovida ka viljaterade jahvatamisel. Selgeks saavad ka vajalikud tööriistad nagu näiteks koot ja sirp, milleta peremees hakkama ei saaks.
Talus õpetab rannaküla perenaine leivaahju soojuse paistel leivataigna tegemist. Koos mekitakse ahjust tulnud leiba, kohapeal valmistatud koduvõid ning värskelt pressitud õunamahla. Räägime, miks rukkileib on kasulik ja miks rukkitooteid on tark süüa. Iga grupp saab kaasa rannarahva heade soovidega juuretise, millest oma rühma maitsev leib valmis küpsetada.
 
14.09 - 16.10 - C.R.Jakobsoni Talumuuseumis programm "Sügis talus"
Programm tutvustab sügisesi töid ja tegemisi talus, näha saab vanaaegseid talutööriistu ja - esemeid. Samuti räägitakse teraviljadest ja nende ajaloost, töötlemisest ja kasutamisest. Osalejad saavad käsikivil jahu jahvatada ja käsimasinaga koorevõid teha. Küpsetatakse ja maitstakse vaaremade aegset rukkileiba, karaskit ja maapiima. Programm sobib lasteaialastele ning põhikooliõpilastele.
 
Näitus "PUDER JA KAPSAD.
 
Näitus toidu- ja söömismaailma kirjust pildist
Näituse eesmärgiks on mitmekülgsete toidu ja toitumisega seonduvate teadmiste levitamine ja erinevate toitumiskultuuride tutvustamine kaasaegses atraktiivses vormis. Näitus esitab toidu loo, seda nii tänapäeva inimese silmade läbi kui sajandite tagant. Näha saab perenaise töövahendeid kohviubade röstimisel ja vahvlite tegemisel 19. sajandist kui ka selle aasta Eesti parima toiduaine nimetuse saanud toodet. Näitusel on rikkalik valik maitseaineid, mille tuvastamiseks on vaja tundlikku haistmismeelt ning nutikust arvamaks, milliste teraviljadega on tegemist. Välja on pandud polaarmatkaja Timo Palo ja Eesti sõduri toiduratsioon. Muljetavaldav on prügi hulk, mis jääb järele neljaliikmelise perekonna kuu aja jooksul tarbitud toidust, seda näeb näitusel prügitornina. Näitus jääb avatuks kuni 20.12.2017
 
Allikas: Maaeluministeeriumi 22.09.2015 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.