Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Selgituseks metssigade küttimise teemal (2015-09-15 15:00:27)


Keskkonnaministeerium kommentaar ajalehes Sakala ilmunud artiklis "Jahimehed ajavad riigi plaanile sõrad vastu" kõlanud eksitavate väidete selgituseks:

 

Väide: Keskkonnaministeerium liigitab metssead seaduse mõistes väikeulukiteks.

 

Kavandatud seadusemuudatus ei võrdsusta metssiga väikeulukiga. Seadus säilitab senised erisused metssigade ja väikeulukite vahel, kuid laiendab maaomanikest jahimeestele võimalusi metssigade küttimisel ning sigade Aafrika katku ohjamisel. Jahipidamisreeglid suurulukitele on tunduvalt karmimad kui väikeulukile, samuti on oluliselt põhjalikum ka nõutav seire ja aruandlus.

 

Väide: Kava tulemusena oleks kadunud asja üle igasugune kontroll, sest siis võinuks igaüks sigu lasta, kus ja kuidas ise soovib. Jahimeestest ja jahiseltsidest minnakse mööda.

Jahiloa metssea küttimiseks väljastab maaomanikule või tema poolt määratud isikule jahipiirkonna kasutaja ehk kohalik jahiselts. Metssiga on ja jääb seaduse mõistes suurulukiks, mis tähendab seda, et pärast jahiloa kehtivustähtaja lõppu tuleb luba kümne päeva jooksul selle andjale tagastada. Maaomanikele antakse metssigade küttimise õigus ainult katku ohu levimise perioodiks.

 

Seega on jahiseltsil ka edaspidi olemas kontroll ja ülevaade kütitud sigadest. Lisaks säilib ka jahiseltsi aruandekohustus kütitud isenditest riigile. Seoses sigade Aafrika katku ohjamisega on aruandlust pisut karmistatud, kuna jahiseltsid peavad riigile igakuiselt andma aru kütitud ja surnult leitud metssigadest.

 

Ka ei vasta tõele väide, et jahimeestest ja jahiseltseidest minnakse mööda. Metssea küttimise loa annab välja jahiselts inimesele, kellel on kehtiv jahitunnistus. Enne jahile minekut tuleb loa saanud isikul maksta jahimehe aastamaks ja sooritada suuruluki laskekatse.


Üldist tausta:

Ministeeriumi ettepanek muuta jahiseadust tulenes arusaamast, et senised meetmed metssigade arvukuse vähendamiseks ei ole olnud tulemuslikud. Ka varasematel aastatel on jahimeestel soovitatud nii Keskkonnaameti, Keskkonnaagentuuri kui ka maaomanike poolt metssigade arvukust oluliselt vähendada, paraku ei ole seda õnnestunud teha. Lisavõimaluste loomine aitab kaasa seatud eesmärgi saavutamisele - metsigade arvukus võiks keskmisena olla kuni 1,5 siga 1000 ha kohta, täna on see number üle 8.
 
Allikas: Keskkonnaministeeriumi 15.09.2015 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.