Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kruuse: Riik on kriisis põllumehe kõrval (2015-09-14 15:05:28)


Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul on riik raskes olukorras põllumehe kõrval ja käivitanud meetmed olukorra stabiliseerimiseks. Homme selgub EL põllumajandusministrite kohtumisel ka Eesti osa Euroopa Komisjoni 500 miljoni euro suurusest abipaketist Euroopa põllumeestele.

"Eestis on ületootmise tõttu praegu kriisis piimatootmine ja sealihatootmine, viimast on lisaks raputanud ka seakatk," ütles maaeluminister Urmas Kruuse. Minister rõhutas, et kehva turuolukorra tõttu on riik käivitanud stabiliseerivad meetmed. "Rasketel aegadel ei jäeta kedagi üksi ning üksteist aidatakse. Võtmetegur on siiski uue turuolukorraga kohanemine, sest Euroopas on piima ületootmine ja turg ei maksa enam põllumehele hinda, millega on varasematel aastatel arvestatud. Keerulises olukorras on ka sealihasektor," lisas minister.

Urmas Kruuse lisas, et kindlasti pole maksumaksja suuteline kompenseerima kõiki realiseerunud riske. "Seepärast peame koostöös põllumajandussektoriga leidma püsivamaid lahendusi, kui ühekordsed toetusmeetmed. Peame leidma viisid, kuidas uue turuolukorraga kohaneda," ütles Kruuse.

Homme osaleb minister Kruuse Luksemburgis toimuval Euroopa Liidu põllumajandusministrite kohtumisel, kus saavad teateavaks ka Euroopa Komisjoni abipaketi jaotus liikmesriikide vahel.


Kavandatavad erimeetmed

· Maaeluminister esitas 2015. aasta kevadel Rahandusministeeriumile taotluse maksta 2016. aastal põllumeestele üleminekutoetust 21,5 miljoni euro ulatuses.

· Veebruaris 2015 maksti välja 6,9 miljonit eurot eritoetusena Eesti piimatootjatele.

· Maaeluminister viib valitsusse kava asutada Maaelu Edendamise Sihtasutuse juurde äriühingu, mis avardaks põllumajandusettevõtete rahastamisvõimalusi. Näiteks saaks müüa ajutiselt äriühingule maa ja olude paranedes see tagasi osta, mis võimaldab põllumehel saada ajutiselt juurde käibevahendeid.

· Euroopa Komisjon kuulutas eelmisel nädalal välja 500 miljoni euro suuruse abipaketiga Euroopa põllumeestele. Paketi jaotus riikide vahel selgub lähipäevadel. Samuti selgub, kas liikmesriigid saavad õiguse omapoolseks lisamakseks.

· Augustis 2015 said seakasvatajad taotleda Eesti maaelu arengukava 2014-2020 vahenditest toetust bioohutusnõuete paremaks täitmiseks või seakasvatusest teise valdkonda üleminekuks. Kokku oli võimalik taotleda 12,7 miljonit eurot, taotleti 6,2 miljonit eurot.

· Käivitatakse meede sigade Aafrika katku tõttu kitsendustega piirkondadesse sattunud seakasvatajatele, kellelt riik ostab oma tegevusvarusse sealihaturu stabiliseerimiseks 1,78 miljoni euro eest konserve.

· Eesti taotleb Euroopa Komisjonilt ühekordse Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika turukorralduse erakorralist toetust, mis aitab ühekordse meetmena kompenseerida piirangutsooni seakasvatajatele kaubanduspiirangutest tingitud hinnalangust. Meetme rakendamiseks on vajalik Euroopa Komisjoni vastav otsus ja selle käivitumisel tuleb Eesti riigil katta pool kuludest.

· Sigade Aafrika katku taudikahju kompenseerimiseks on praeguseks kulunud üle 3 miljoni eurot.

Taustaks

· Aastatel 2014-2020 maksab Euroopa Liit ja Eesti riik põllumajandustootjatele kokku ligi 2 miljardit eurot otse- ja maaelutoetusi.

Allikas: Maaeluministeeriumi 14.09.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.