Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Taevalaternate lennutamine on ohtlik ja risustab loodust (2015-08-28 09:05:10)


Eelolev nädalavahetus toob paljud inimesed veekogude äärde muinastulede ööd tähistama ning lisaks lõkke tegemisele on paljudel soov ka taevalaternaid lennutada. Öises taevas lendavad taevalaternad, ehk teisisõnu hiina laternad, on kahtlemata ilus vaatepilt, kuid paraku on see ilu lahtise tule tõttu ka väga ohtlik ja lisaks ka keskkonda reostav.

Päästeameti tuleohutusjärelvalve tuleohutuse talituse juhataja Marko Rüü sõnul võib taevalaterna lennutamine selleks mittesobivas kohas ja ilmastikutingimustel tekitada tulekahjusid. „Laterna kasutaja peab tegema omalt poolt kõik, et selle lennutamine oleks nii inimestele kui ümberkaudsetele hoonetele ja ka loodusele ohutu. Arvestades sellega, et ilm Eestis on viimasel ajal olnud väga kuiv, siis on kahtlemata laternate lennutamine praegu ohtlik, eriti kui seda tehakse kohtades, kust isegi vaikne tuul võib laterna kanda metsa või põllule,“ selgitas Rüü ja lisas, “kuigi Päästeametilt nende lennutamiseks kooskõlastust vaja ei ole, ei soovita me siiski neid lendu lasta.“

Taevalaternad on ka keskkonnakaitse seisukohalt mittesoovitavad. Nende põlemata jäänud osad risustavad loodust, samuti võivad need ohustada linde ja loomi.

Enne taevalaterna lennutamist peab veenduma, et see ei ole kahjustatud. Kindlasti ei tohi laternaid lennutada suurte puude ja elektriliinide läheduses ega puit- ja kõrghoonestusega aladel. Samuti ei tohi neid lennutada tugeva tuulega. Inimene, kes soovib taevalaternat lennutada, peab veenduma oma tegevuse tuleohutuses.

Päästeamet, tarbijakaitseamet ja lennuamet koostasid eelmisel aastal juhendi ja meelespead taevalaternate kasutamise ning müümise kohta:

· taevalaternate müügi ja lennutamise juhend<http://tarbijakaitseamet.ee/sites/default/files/failid/d
okumendid/taevalaternate_muugi_ja_lennutamise_juhend_
2014.pdf
>,

· tarbija meelespea taevalaterna kasutamiseks<http://www.tarbijakaitseamet.ee/sites/default
/files
/veebihaldus/artikkel/files/tarbija_meelespea_taevalaternad
.pdf
>,

· teenindaja meelespea taevalaterna müügiks<http://www.tarbijakaitseamet.ee/sites/default/files/
failid
/dokumendid/teenindaja_meelespea_taevalaternad.pdf
>.

· NB! Ohutu lõkke tegemise reeglid<http://www.rescue.ee/dotAsset/10309e59-e72d-48b8-
a0bb-09cef341dc0b.pdf
>

Allikas: Päästeameti 28.08.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.