Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
VTA: välistada tuleb koerte ja kasside ligipääs lauta (2015-07-30 13:51:25)


Veterinaar- ja Toiduamet soovitab kodusigadega kokkupuutuvatel isikutel tungivalt vältida kodusigadega kokkupuutuvatel isikutel metsas seenel ja marjul käimist ning jahipidamist. Välistada tuleb ka koerte ja kasside pääs lauta.

"Lisaks loomatauditõrje seaduses sätestatud kehtivatele bioohutusnõuetele, soovitame tungivalt seakasvatajatel vaadata üle oma senine tegevus ja teha täiendavaid jõupingutusi katku leviku piiramiseks," ütles Veterinaar- ja Toidameti peadirektor Ago Pärtel. "Sigadega kokkupuutuvad isikud peaksid vältima metsas käimist, samuti tuleks välistada koerte ja kasside pääs lauta."

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest).

Sigade Aafrika katk on levinud mitmetes Eesti naaberriikides (nt Läti, Leedu, Poola) nii mets- kui ka kodusigadel. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 30.07.2015 presiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.