Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti kaunimate kodude hulgas auhinnati ka Tartu botaanikaaeda (2015-06-16 09:11:04)


Eilsel istungil kinnitas Tartu linnavalitsus konkursi "Eesti kaunis kodu 2015" tulemused. Teiste seas pälvis "Eesti kauni kodu" tiitli Tartu Ülikooli Botaanikaaed.


Tiitli "Eesti kaunis kodu 2015" omanikud on eramud Eha tn 25 ja Väike kaar 23 ning Tartu Ülikooli Botaanikaaed, Lai tn 38/40. Tiitli "Tartu kaunis kodu 2015" pälvisid eramud Kesakanni tn 1 ja Kuljuse tn 9, mõlemad esitatakse ka siseministri tänukirja saajatena Eesti Kodukaunistamise Ühendusele. Eripreemia huvitava pinnakattetaimedega aiakujunduse eest sai eramu Räni tn 15.

Komisjon üldine seisukoht oli, et konkursil osalenud aiad on kõik väga heal tasemel, sobitudes hästi nii hoone arhitektuuri kui ka linnaosa miljööga. Mitme kinnistu puhul tõdeti, et aiakujundaja ehk spetsialisti abi aia planeerimisel on viinud tervikliku ja meeldiva tulemuseni.

Hindamiskomisjonis osalesid Jaana Vaino (Eesti Maaülikooli esindaja), Kadri Maikov (Eesti Maastikuarhitektide Liidu esindaja), Reti Randoja Muts (Räpina Aianduskooli õpetaja); Tiina Konsen (Tiigi Seltsimaja kultuurispetsialist) ja Marika Saks (Eesti Kodukaunistamise Ühenduse esindaja), komisjoni juhatas Tartu abilinnapea Valvo Semilarski.

Auhinnatuid autasustab linn kinkekaartidega 100-200 euro väärtuses.

Komisjoni hinnangud

Eha tn 25 - 1910. aastal valminud maja kannab endas edasi ajaloolist hõngu, mida ümbritseb rikkaliku taimestusega hästi hooldatud õiterohke aed. Romantilist laadi aed sobitub suurepäraselt kokku nii hoonega kui ka linnaosa miljööga.

Väike kaar 23 - funktsionaalselt hästi tsoneeritud ja hoonete arhitektuurist lähtuv aiakujundus. Aias on avarust ja ruumi lastele sportlikeks tegevusteks.

Tartu Ülikooli Botaanikaaed - omab olulist tähtsust linna avalike haljasalade seas ja leiab väga aktiivset kasutust lisaks teadus- ja õppetööle ka meeldiva puhkekohana. Mõeldud on ka lastele, kellele on rajatud oma mängunurk. Viimastest suurematest ettevõtmistest võib välja tuua palmihoone renoveerimise (2014), samblaaia valmimine (2013) ja maitse- ja ravimtaimede osakonna avamine (2011).

Kesakanni 1 - perenaise loodud lihtne, ilus ja selge vorm aiakujunduses. Eraldi esiletõstmist väärib suurte puude väärtustamine ja säilitamine ehitustegevuse käigus.

Kuljuse 9 - tähelepanu ja eeskuju väärib aia avatus ja hoolitsus oma kinnistuga piirneva avalikult kasutatava ala eest. Samuti reljeefi oskuslik ärakasutamine ning kujunduse sidumine kõrvalkinnistutega.

Räni 15 - raamhaljastuses on kasutatud rohkelt pinnakattetaimi, mis tekitavad meeldiva voolava ruumi, säilitatud on olemasolevaid vanu viljapuid. Komisjoni tõstis eraldi esile pilkupüüdvat eesaeda.

Vaata pilte SIIT

Allikas: Tartu linnavalitsuse pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.