Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Reedel tunnustatakse Tartus 2014. aasta parimaid ehitisi (2015-03-05 11:50:39)


Reedel, 6. märtsil kell 13 toimub Tartu Raekoja saalis "Aasta parim ehitis 2014" nominentide tunnustustseremoonia, kus linnavalitsus tänab eelmisel aastal silma paistnud hoonetega seotud isikuid.


Rekonstrueeritud ja laiendatud muude hoonete alagrupis võitis Heino Elleri nimelise muusikakooli uus tiib (Lossi tn 15), ära märgiti ka Pauluse kirik (Riia tn 27/27a).

Muusikakooli puhul hindas žürii ajaloolisele osale oskuslikult juurde ehitatud, arhitektuurivõistlusega leitud moodsa arhitektuurikeelega laiendust, kus on nauditavalt ühendatud sise-ja väliruum ehk kontserdisaal kõrvalasuva Toomemäega. Lossi tn 15 projekteerijad on AS Amhold ja Arhitektuuribüroo Järve & Tuulik OÜ, ehitaja AS YIT Ehitus, tellija H. Elleri nimeline Muusikakool.

Kiriku juures väärib äramärkimist Tartule olulise sümbolehitise hoole ja armastusega taastamine, Eliel Saarineni vaimus (sh algupärase projekti järgi) kiriku siselahenduse loomine. Riia tn 27a projekteerijad on Arkkidehdit SAFA Ay, Kari Jävinen ja Merja Nieminen, ehitaja Nordecon AS, tellija SA Tartu Pauluse Kirik.

Uute muude hoonete alagrupis võitis Lemeks Grupi uus hoone (Näituse tn 25), kus on silmapaistvalt hea puidukasutus nii konstruktsioonides kui viimistluses, lihtsavormilise hoone teevad omalaadseks läbimõeldud detailid ja linnaruumi rikastav terviklikkus, eriliselt väärib esiletõstmise eratellija soov luua kvaliteetne arhitektuuriteos. Näituse tn 25 projekteerija on Arhitekt11 OÜ, ehitaja AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg, tellija AS Lemeks.

Ära märgiti Tartu Ülikooli uus füüsikahoone Physicum (Ravila tn 14c) - Maarjamõisa välja vääristav arhitektuurivõistlusega lahendatud heatasemeline hoone, millel on esinduslik kujundus ja detailne materjalikasutus (nt ribiline betoonpaneel). Ravila tn 14 c projekteerija on Kadarik Tüür Arhitektid OÜ, ehitaja OÜ Astlanda Ehitus, tellija Tartu Ülikool.

Uute kortermajade alagrupis v õitis Kummeli tn 16: lihtsavormiline, kuid selge ja meeldejääva arhitektuurikeelega, kujundab heailmelise tervikkujundusega hoonetekompleksi külgnevate samalaadsete korterelamutega. Kummeli tn 16 projekteerija on Arhitekt11 OÜ, ehitaja Hausers Ehitus OÜ, arendaja Kummeli Majad OÜ.

Rekonstrueeritud ja laiendatud kortermajade alagrupis võitis Salme tn 1b, ära märgiti ka A. H. Tammsaare tn 8 ja Rahu tn 9.

Salme 1b juures väärib tähelepanu vana ja uue oskuslik kokkusulatamine, mitmekesine materjalikäsitlus, eriliselt väärib esiletõstmist algupärase skulptuuri taaskasutus fassaadil. Salme tn 1b projekteerija ja ehitaja on Deckol OÜ, arendaja Kullipesa OÜ.

A. H. Tammsaare 8 maja paistab silma täislahendusega, moodsa ja uueilmelise rekonstrueerimise poolest, samuti maitsekad detailid ja ilus infograafika otsaseinal. A. H. Tammsaare tn 8 projekteerija on Innopolis Insenerid OÜ, ehitaja OÜ Auricu, tellija A. H. Tammsaare 8 KÜ.

Rahu 9 väärtusteks on täislahendusega rekonstrueerimine, maitsekad detailid ja rahulik tervikkujundus. Rahu tn 9 projekteerija on Innopolis Insenerid OÜ, ehitaja Accurato Fassaadid OÜ, tellija KÜ Rahu 9.

Miljööväärtuslike ja mälestiste rekonstrueeritud ja laiendatud elamute alagrupis võitis Vallikraavi tn 25, kus paistis silma väärikate ajalooliste detailide erakordselt hoolikas taastamine ning vanalinna muinsuskaitsealale kohane esinduslik arhitektuuritervik. Vallikraavi tn 25 projekteerija on Maverick Investments OÜ, ehitaja OÜ Vennad Ehitus, tellija OÜ Marteburg.

Ära märgiti Kroonuaia tn 31 ja Kesk tn 15, mida iseloomustab miljöösse sobiv värvi- ja detaililahendus, ehitusaegsete materjalide väärt kasutus. Kroonuaia tn 31 projekteerija on OÜ ARC Projekt, ehitaja AS Arpeks Ehitus, arendaja AS Tõnisson Kinnisvarakonsultant. Kesk tn 15 projekteerija on SBT Ehitus OÜ, ehitaja Innover Ehitus OÜ, arendaja Vara Fond OÜ.

Uute üksikelamute alagrupis võitis Kuljuse tn 5, mille juures paistsid silma mitmekesine materjalikasutus, erinevate esinduslike materjalide (puit, looduskivi, metall) meisterlik ühteliitmine ning põhjamaiselt karge värvilahendus. Kuljuse tn 5 projekteerija on OÜ Arhitektuuribüroo Pluss, tellijad Viljar ja Kristine Stroom.

Ära märgiti Kraavikalda tn 14 julge värvi- ja vormilahendus ning aus betoonikasutus. Kraavikalda tn 14 projekteerija on RTG Projektbüroo, tellijad Martin Metspalu ja Ingrid Sahk.

Allikas: Tartu linnavalitsuse 05.03.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.