Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ida-Viru suurimad poolkoksimäed ei reosta enam keskkonda (2015-01-21 10:48:58)


Pikka aega Ida-Virumaa keskkonnale ohuks olnud Kohtla-Järve ja Kiviõli poolkoksimäed on nüüd nõuetekohaselt suletud ning enam endast ohtu ei kujuta.

"Ida-Virumaa suurte poolkoksimägede sulgemine on näide sellest, kui kulukas on ajaliselt ja rahaliselt omal ajal tehtud keskkonda ignoreerivate otsuste parandamine. Poolkoksimäed on olnud ohtlikud nii inimeste tervisele kui ka ümbritsevale keskkonnale. Neist eraldus mürgiseid gaase õhku ja erinevaid saasteaineid pinna- ja põhjavette," ütles keskkonnaminister Mati Raidma.

Nii Kiviõli kui ka Kohtla-Järve poolkoksiladestud kujundati tööde käigus ümber ning mägede küljed laugemaks. Saasteainete põhja- ja pinnavette sattumise vältimiseks oli tarvis tagada poolkoksimäe veekindlus. Esmalt kaeti pinnad betoniitsavist mattidega, seejärel drenaažimattidega ning lõpuks kattekihiga, mis Kohtla-Järvel oli värskest poolkoksist ja Kiviõlis aherainest. Viimasena külvati mäenõlvadele muru ning istutati kaseistikuid. Lisaks suleti mõlemal poolkoksiprügilal õli tootmisel tekkinud pigijäätmete järved.

"Sellistele üsna eripärastele töödele lisas keerukust see, et enamus tööst tuli teha suure kaldenurgaga nõlvadel. Omakorda tekitas probleeme juba varasemast ajast mäe sees tekkinud põlemiskolded, mille likvideerimiseks tuli kõigepealt läbi viia uuringud ning seejärel välja töötada erilaadne tehniline lahendus," ütles tööde teostamist juhtinud AS Merko Eesti projektijuht Tarmo Sinisaar.

Kiviõli poolkoksiprügila sulgemise projekti maksumuseks kujunes 5,58 miljonit eurot ja sulgemistööd teostas AS Skanska EMV. Kohtla-Järve poolkoksiprügila sulgemise projekti maksumuseks oli üle 36 miljoni euro ning sulgemistöid teostas konsortsium, mille juhtivpartneriks AS Merko Ehitus Eesti.

1938. aastast alates ladestati Kohtla-Järve poolkoksi prügilasse ligi 73 miljonit tonni poolkoksi ja ligi 100 000 tonni pigijäätmeid. Enne sulgemist oli Kohtla-Järve poolkoksiladestu kõrgeim koht ligi 170 meetrit üle merepinna, kokku ligi 214 hektaril. Kiviõli poolkoksiprügilasse on ladestatud üle 15 miljoni tonni jäätmeid, kokku ligi 47 hektaril.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 21.01.2015 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.