Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ülemiste hingamisteede viirusnakkuste levikust ja gripist aasta esimesel nädalal (2015-01-08 00:07:52)

2015.a esimesel nädalal pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3126 inimest, neist 49% olid lapsed.

Arstide poole pöördunute arv püsib madalal tasemel ning haigestumuse intensiivsus ei ole ületanud hooajale iseloomulikke näitajaid. Gripitaolisi haigestumisi registreeriti möödunud nädalal 99 korral. Laboratoorselt kinnitati nädala jooksul 6 A gripiviirust.

40 protsenti kõikidest registreeritud haigestumistest olid viirusliku etioloogiaga. Ringlevate viiruste etioloogilise struktuuri arvestuse alusel võib öelda, et positiivse kinnituse saanud proovidest moodustasid gripiviirused 27,3 %. Domineerivat viirust ei ole veel võimalik määrata, kuna positiivsete proovide arv on selleks liiga väike.

Umbes 72 protsendil juhtudest oli haigestumine seotud muude respiratoorseid viirusnakkusi põhjustavate viirustega, enam paragripiviiruse (36,4%) ja adenoviirusega (18,2%).

Enim haigestuvad jätkuvalt kuni 5-aastased lapsed. Eelmisel nädalal laekus aga informatsioon haiglatest laboratoorselt kinnitatud gripijuhtude kohta. Haiglaravi vajanud grippi haigestunud on vanemaealised patsiendid. Kuna vanemealiste patsientide haigestumine grippi on tihti seotud haigestunute laste eest hoolitsemise või nendega koosviibimisega, siis on see kaudseks viiteks tõsiasjale, et gripiviiruse levik on alanud.

Gripi situatsiooni tervikuna võib hinnata intensiivsuse alusel madalaks ja leviku osas veel piiratuks. Hooaja algusest on laboratoorselt kinnitatud grippi 10 korral, neist 9 korral on olnud tegu A-gripi ja ühel korral B-gripi juhuga.

Kuna gripp ja ülemiste hingamisteede viirushaiguste levik on alanud, tuletab Terviseamet meelde, et paljudel juhtudel põetakse gripp läbi kergelt, väikese palaviku ja eriliste sümptomiteta. Püstijalu grippi põdev inimene võib levitada viirust riskirühmadele, kelle jaoks grippi haigestumine võib kujuneda eluohtlikuks.

Seepärast soovitame gripileviku ajal gripilaadsete nähtude või isegi ainult mõnede haigustunnuste nagu köha, kurguvalu või nohu korral mitte külastada haiglaravil olevaid lähedasi, peresid, kus kasvavad väikesed lapsed või elavad kroonilisi haigusi põdevad ja vanemaealised inimesed.

Isegi kergete haigustunnuste ilmnemisel tuleks vältida rahvarohkeid kohti ja hoida tervetega vähemalt meetrist distantsi. Aevastades või köhides katke suu taskuräti või selle puudumisel varrukaga. Haigena püsige kodus.

Allikas: Terviseamet.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.