Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Rahvusvahelisel konverentsil otsitakse lahendusi vihmaveest vabanemiseks (2014-12-02 13:17:00)

 

Täna toimub Keskkonnaministeeriumis rahvusvaheline konverents, kus tutvustatakse erinevaid tehnoloogilisi võimalusi vihmaveega toimetulemiseks. Vihmavesi on linnades suur probleem, sest asfalteeritud tänavad ei lase sel maapinda imbuda ning nii tekivad paduvihmadega üleujutused.

"Ma oleme kõik näinud pilte ja videoid Tuukri tänavast, kus järjekordse paduvihma järel saab tänaval liigelda vaid kummipaadiga. Säärased uputused tekivadki seetõttu, et vesi ei saa maasse imbuda, nagu loomulik oleks ning kanalisatsioon ei suuda sellist veekogust samuti vastu võtta. Sademevesi on linnadele oluline oht, sest võib põhjustada palju kahju," selgitas Keskkonnaministeeriumi veeosakonna juhataja Rene Reisner.

Eesti sademeveega seotud probleemid on valusaimad eeskätt suuremates linnades - Tallinnas ja Tartus. Sademevesi võtab endaga teedelt, tänavatelt ja katustelt kaasa ka mitmesuguseid saasteaineid, mis veekogudesse jõudes põhjustavad taimestiku kiiret vohamist või vetikate kasvu, nagu Tallinna lahes Pirita tee äärses piirkonnas.

"Lahendusi sellisele probleemile on mitmesuguseid. Eeskätt peame läbi mõtlema selle, kuidas vähendada või ümber kujundada asfalteeritud pindu, et maha sadanud veel oleks üldse kuskile minna. Uute nutikate lahendustena saab sademevett kokku koguda ja kasutada linna haljasalade hooldamisel või isegi WC-des. Linnaruumi ilmestamise mõttes oleks parim lahendus linnatiikide ja märgalade rajamine," rääkis Reisner.

Konverentsil näitavad eksperdid uusi mudeleid, mis aitavad ennustada sademevee teket ja vajadusi sademevee ära juhtimiseks. Samuti tutvustatakse võtteid mitmesuguste sensorite abil sademevees olevate saasteainete sisalduse kiireks määramiseks, et vältida ja ennetada veekogude saastumist. Lisaks tutvustatakse tarkvaralahendusi, mis aitavad sademevee liikumist linnades paremini juhtida ja korraldada.

Konverents toimub Euroopa Liidu seitsmenda raamprogrammi projekti "Baltic Flows" raames. Konverentsil on ligikaudu 70 osalejat nii Läänemeremaadest, aga ka Hiinast ja Ameerika Ühendriikidest.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 2.12.2014 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.