Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Otepää looduspargi kaitse-eeskiri uueneb (2014-10-27 17:48:38)

Keskkonnaamet uuendab Otepää looduspargi kaitse-eeskirja, mille kohaselt looduspargi pindala väheneb, kaitseala välispiir ajakohastatakse, jahipidamise ning kalapüügi piirangute alused muutuvad ning külastuskorraldus muutub paindlikumaks.

Kaitse-eeskirja uuendamine on tingitud eelkõige viimastel aastakümnetel kiiresti arenevas Eesti ühiskonnas toimunud muutustest ning sellest, et kehtiv kaitse-eeskiri ei suuda enam tagada alal esinevate väärtuste kaitset piisavalt tõhusalt. Kohati on kehtiv kaitsekord liiga leebe ning samas jälle liiga range, piirates või keelates tegevusi, mis väärtuste säilimise suhtes erilisi piiranguid ei vaja.

Ettevalmistus kaitsekorra muutmiseks algas 2008. aastal ulatuslike elupaikade inventuuride läbiviimisega, mis olid aluseks edasisel tsoneerimisel ja piiritlemisel. Toimusid ka mitmed kohtumised planeeritavate sihtkaitsevööndite maaomanikega.

Otepää looduspargi kaitse eesmärgiks on kaitsta ja säilitada Otepää kõrgustikule iseloomulikke loodus- ja pärandmaastikke. Nii inimtegevusest vähe mõjutatud metsi, soid ja veekogusid kui ka inimese tegevuse tulemusena kujunenud pärandkooslusi ja maastikulemente nagu aruniidud, Pühajärve park, põlispuud ning samuti kaitsealuseid linnu-, looma- ja taimeliike.

Otepää looduspark jaguneb kaitserežiimi poolest kaheks - rangema kaitsega sihtkaitsevöönditeks (praegu 8,04% kaitsealast, eelnõu järgi 7,66%), mis on moodustatud peamiselt metsaelupaikade kaitseks ja leebema režiimiga piiranguvööndiks. Suurem osa moodustatavatest sihtkaitsevöönditest paikneb riigimaadel (79%), eramaade osa on 21%.

Uus on piiranguvööndis ehitustegevuse regulatsioon ning senisest lihtsamaks muutub kogu kaitsealal õuealal ja olemasoleval hoonestusalal väikeehitise püstitamine.

Metsamajanduse reeglid uues kaitse-eeskirjas annavad metsaomanikule võimaluse valida kas uuendada oma metsa lage- või turbaraietena.

Uus kaitse-eeskiri ei sätesta piiranguid jahipidamisele ja kalapüügile, mis hakkab nüüdsest toimuma vastavate seaduste alusel.

Samuti muutub kaitseala külastuskorraldusega seotud regulatsioon paindlikumaks ning osalt ka leebemaks.

Keskkonnaamet viib läbi kaitse-eeskirja eelnõu avalikustamise protsessi ning kõikidel maaomanikel ja asjast huvitatud inimestel on võimalus kaasa rääkida ning parandusettepanekuid esitada.

Otepää looduspargi kaitse-eeskirja eelnõu materjalid saadetakse käesoleva aasta detsembrikuu jooksul tutvumiseks ning arvamuse avaldamiseks kõigile maaomanikele ning asjassepuutuvatele omavalitsustele. Kõigil huvilistel on seejärel kuu aega materjalidega tutvuda ning arvamust avaldada.

Keskkonnaamet teeb laekunud ettepanekute põhjal otsused ning tutvustab neid avalikul arutelul, mis toimub orienteeruvalt 2015. aasta veebruarikuus.

Pärast avalikku arutelu tehakse eelnõusse vajadusel täpsustused ning esitatakse edasiseks menetlemiseks Keskkonnaministeeriumile.

Allikas: Keskkonnameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.