Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
VTA kontrollis seoses seakatkuga 380 000 sea pidamistingimusi (2014-09-24 22:16:03)


Veterinaar- ja Toiduamet kontrollis sigade aafrika katku leviku tõkestamiseks kehtestatud ennetusmeetmete täitmist kuu aja jooksul kõikides Eesti seakasvatustes. Kontrolli käigus registreeriti 920 majapidamises kokku üle 380 000 sea.

"Seakasvatajad on teadlikud taudi leviku vältimiseks seatud piirangutest ja olulisi rikkumisi oli vähe," ütles ameti peadirektor Ago Pärtel. "Tark loomapidaja suhtub taudiohtu tõsiselt ning rakendab ettenähtud ennetavaid meetmeid, et oma loomi kaitsta."
Kuu aja jooksul (15. august - 15. september) kontrollis VTA koos volitatud loomaarstidega üle Eesti 920 majapidamist, kus peeti 380 090 siga. Kontrolli käigus registreeriti peetavate sigade arv, kontrolliti bioohutusmeetmete rakendamist ning loomade välitingimustes pidamise keelust kinnipidamist.

104 juhul tuli täpsustada PRIA registri andmeid (loomi või loomapidamisehitisi registrisse lisada või sealt maha võtta), 21 juhul jagati nõuandeid bioohutusmeetmete paremaks rakendamiseks (nt. farmi territooriumi tarastamiseks, desomattide paigaldamiseks, kõrvaliste isikute juurdepääsu piiramiseks, kaitseriietuse kandmiseks ning ohutu sööda ja allapanu tagamiseks loomadele) ning 20 juhul rikkus loomapidaja kehtivat sigade väljaspidamise keeldu.

VTA järelevalveametnikud külastasid kokku 1116 seakasvatusega seotud ehitist, mille kohta on info PRIA registris või mille olemasolu oli teada. Kui Eestis on veel seakasvatajaid, kelle juurde kontrollid jõudnud ei ole, siis peaksid nad kindlasti endast teada andma. Võimalikku kompensatsiooni taudikahju tekkimisel võivad taotleda vaid need loomapidajad, kes on registris arvel ning rakendavad ennetavaid meetmeid.

22. septembri seisuga on Veterinaar- ja Toidulaboratooriumis uuritud sigade aafrika katku suhtes 347 metssiga ja 945 kodusiga. Seni on taudi Eestis diagnoositud kokku 9 metsseal, kes on leitud Valgamaal Hummuli ja Õru vallas, Viljandimaal Tarvastu vallas ja Ida-Virumaal Lüganuse vallas.

Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutusmeetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.