Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Räpina Aianduskool EUROPEA-l (2012-10-26 02:47:56)

Räpina Aianduskool EUROPEA-l

Räpina Aianduskooli aianduse ja maastikuehituse juhtõpetaja ning MTÜ EUROPEA Eesti Keskus juhatuse liige Katrin Uurman osales 15.-19.oktoobril EUROPEA Polska seminaril "Hariduse ja põllumajanduse areng - näited ja head praktikad Euroopas", kus ta pidas ka ettekande. Õpetaja Uurman andis ülevaate Eestist, Eesti kutseharidussüsteemist ning tutvustas Räpina Aianduskooli, õpetatavaid erialasid ja kutsevõsitlusi.Seminari raames külastati ka Austria põllumajanduskoole, -ettevõtteid ja -ministeeriumi.

Mis on EUROPEA?

EUROPEA tuleneb sõnadest *Europ*e of *E*ducation in *A*griculture. 1992. aastal asutatud organisatsiooni eesmärgiks on maamajandusliku (põllumajandus, aiandus,metsandus) kutseõppe arendamine Euroopas: kutsekoolide omavahelise koostöö suurendamine, õppekavade ühisarendamine, kutsekvalifikatsioonide ühtlustamine, kutsevõistluste korraldamine ning koolitusvõimaluste pakkumine.

EUROPEA asutajaliikmed on Prantsusmaa, Belgia, Saksamaa, Taani, Holland, Inglismaa (Šotimaa) ja Luxemburg. Praeguseks on organisatsioonil üle 1000 liikme (kutseõppeasutused, rahvuslikud haridusorganisatsioonid jne) 25 riigist - kõik Euroopa Liidu liikmed v.a. Küpros (sest neil pole põllumajanduskutsekoole), Leedu ja Iirimaa. Lisaks on EUROPEA liikmeks Norra, kes pole EL liige.

Mida siis Euroopa kutsekoolides tehakse?

Poolas on lähieesmärgiks praktika osakaalu suurendamine õppekavades. Oluliseks peetakse väljaõpet ettevõtetes, soovitakse suurendada praktiliste eksamite osakaalu. Kavas on välja töötada kooli õppekavad, mis toetaksid enam õpilase individuaalset arengut. Ka koolide ja ettevõtete ning teadusasutuste omavahelise koostöö suurendamine on üks nende põhisuundi.

Läti esindaja andis ülevaate Bulduri Aianduskoolist. Igal aastal juuni lõpus toimuvad Bulduris lillepäevad, milleks rajatakse kollektsioonina suur lilleekspositsioon. Lillepäevade raames on see avatud külastajatele ning samas saab igasugust infot lillede kohta. Lätis on floristikat võimalik õppida ainult Bulduris ning õpe on osaliselt tasuline - floristide materjal on lihtsalt nii kallis.

Itaalias õpitakse esimesel aastal kutsehariduses ainult üldaineid ning alles seejärel valivad õpilased eriala. Toimuvad riigieksamid.

Luxemburgis on ainult üks põllumajanduskutsekool, seal õpetatakse 4 eriala – põllumajandus, aiandus, metsandus ja keskkond ning farmi mehaanik. Koolis on kokku 650 õpilast ja 100 õpetajat. Kogu õppeaja jooksul peavad kõik õpilased saama kuuenädalase töökogemuse välismaal. See nõue tuleb täita vaheajast. Taolist ettevõtte praktikat on läbitud Prantsusmaal, Belgias, Saksamaal, Austrias, Šveitsis, Inglismaal, Iirimaal, Rootsis, Eestis ja Tšehhis. Igal aastal võetakse osa väga paljudest erinevatest kutsevõistlustest Euroopas. Meie jaoks põnevamalt kõlavad ehk veiste hindamine (Pariis), künnivõistlused (Olustvere), keedis (Olustvere) ja kalastamine (Tšehhi).

Austria Hollabrunn'i põllumajanduskoolis õpetatakse veinindust (viinamarjakasvatus ja veini valmistamine), kodu- ja maamajandust ning lemmikloomakasvatust. Koolil on umbes 80 ha suurune viinapuuaed, loomalaudad ning ruumid lemmikloomade (küülikud, närilised, linnud, iguaanid) kasvatamiseks. Austrias on õpilaskodud nädalavahetustel suletud, pole mingit võimalust nädalavahetus ühikas veeta.

Mis on Sinu jaoks olulisim kogemus EUROPEAlt?

Kutsevõistlustel osalemise tähtsus. Koostöö tähtsus teiste Euroopa kutsekoolidega ja enda nähtavaks tegemine. "Kui sa ei ole nähtav, siis sind ei ole olemas!" Oluliseks pean kolleegidega teistest riikidest kogemuste jagamist, head suhtlust, mis on aluseks väga heale koostööle ja projektidele, mis võimaldavad läbi viia õpilas- ja/või õpetajavahetust, ettevõttepraktikaid jm.

Räpinat teatakse Euroopas kui huvitavate ülesannetega Nooraednike kutsevõistluse korraldajat, milles võistlejad osalesid suure entusiasmiga, vaatamata äärmiselt kehvadele ilmastikuoludele, samuti kui osalejat 8-astmelise Euroopa kutsekvalifikatsiooniraamistiku väljatöötamisprojetis. Eestit tuntakse kui head partnerit ja väga hea kutsekoolide võrgustikuga maad, kes on osalenud aktiivselt EUROPEA töös.

Autor: Ulvi Mustmaa, Räpina Aianduskool, 26.10.2012.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.