Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Meenutades Diana Pärna (2010-11-30 11:38:39)


Lahkus troopiline õieke...

Diana Pärn 26.07.1960-24.11.2010



Hilissügisesed külmad, esimesed lumehelbed ja tuisutuuled viisid meie seast aednik Diana Pärna – inimese, kes 25 aastat oli pühendunud uute lähistroopiliste ja troopiliste taimede kasvatamisele.

Diana lõpetas Tartu Ülikooli 1983. aastal bioloog-zooloogina ning tema esimene töökoht oli Tallinna Loomaaias. Kuid juba kahe aasta pärast tuli ta Tartusse tagasi, et asuda hooldama elusa looduse teise põhiosa–taimede (täpsemalt sukulentide ja troopiliste taimede) kollektsiooni Tartu Ülikooli botaanikaaias.

Aastatega kogutud teadmised ja oskused leidsid avara rakenduse uute sukulentide, subtroopiliste ja troopiliste taimekollektsioonide loomises aastatel 2003-2005. Uued, kaunilt kujundatud ja hästi eksponeeritud taimekogud uutes kasvuhoonetes andsid palju põhjalikuma õppematerjali kõrbete, savannide, vihmametsade taimsest elurikkusest. Suurenenud huvi uute ekspositsioonide vastu kajastus kohe külastajate arvukuse kahekordses tõusus.

Taimematkad viisid teda Prantsuse Guajaanasse, Madeirale ja kuulsamatesse botaanikaaedadesse nagu Berlin-Dahlemi, Sankt-Peterburgi, Göteborgi jt. Eksootiliste taimede arengu ja kasvutingimuste uurimine, sobivate tingimuste loomine ja võtete kasutamine meie kasvuhoonetes võimaldas Dianal koostada taimekollektsioonid, kus liikide ja sortide arv ulatub 700-ni.

Oma teadmisi ja kogemusi eksootiliste taimede kasvatamisel jagas Diana lahkelt kõigile, kes botaanikaaeda külastasid, kes tema loenguid Eesti Maaülikoolis, Tartu Ülikooli avatud ülikoolis, botaanikaaia sõprade seltsis jm kuulasid või tema artikleid Eesti maaelu entsüklopeedias, Maalehe nõuandelisas, ajakirjas „Maakodu“ jm lugesid.

Põhjalikuma õpetuse toalillede kasvatusest andis Diana oma raamatus „Toalilled sinu kodus“ (2009).

Ta avardas paljude kuulajate ja vaatajate silmaringi toalillede kasvatamisest mitmetes televisiooni- ja raadiosaadetes.

Oli üsna sage, et ekskursioonigrupid, kes soovisid kaugete maade taimedega tutvuda, palusid oma giidiks Diana Pärna.

Tal oli hea silm taimede ilu ja eripära märkamiseks ja fotografeerimiseks. Seda looduse andi täiendas ta fotokunsti õpingutega Tartu Kõrgemas Kunstikoolis. Tema artiklid ja loengud olid illustreeritud kõrgetasemeliste originaalfotodega. Aednikutöö kõrvalt jõudis ta koos mõttekaaslastega koostada mitmeid meeldejäävaid fotonäitusi. Paljud botaanikaaia trükised on kaunistatud Diana kvaliteetfotodega.

Mitmed tema kujunduslikud ideed said realiseeritud näitustel ja messidel. Ta võttis aktiivselt osa Eesti orhideekaitse, Eesti loodusuurijate, botaanikaaia sõprade jt seltside tegevusest.

Diana oli lahke ja abivalmis kaaslane meile kõigile.

Töökaaslased Tartu Ülikooli botaanikaaist

Allikas: Heiki Tamm, 30.11.2010

Foto: Kuno Laaniste


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.